Kampdag

Wat doen we eigenlijk zo allemaal op een kamp dag?

Wakker worden!

Natuurlijk word je elke ochtend lekker fris, vrolijk en ‘uitgeslapen’ wakker! De leiding heeft dan al een sprint getrokken naar de douche. Om 8.00 uur is het voor de kinderen tijd om te gaan wassen en aankleden. Sommigen kunnen dat heel snel. Anderen hebben een beautycase inclusief make-up en gel bij zich. Vooral de meiden uit groep 7 en 8 hebben erg veel tijd nodig om zich klaar te maken! De mannen uit groep 3 en 4 hebben ook veel tijd nodig, maar dan om hun eigen kleding weer te zoeken. Elke ochtend word er door de leiding een kapsalon geopend. Niet knippen en scheren, maar vlechten en staarten. Natuurlijk kunnen de jongens ook terecht bij de kapsalon voor een stoere kuif!

Ontbijt

De bel luidt en het is etenstijd! Ongeveer 10 broden, 2 grote ketels thee, vele liters melk en heel veel hagelslag en pindakaas staan klaar op de tafels. Het zoete beleg wordt door de kinderen meegenomen (zie paklijst). Eten, zingen en afwassen maar!

Corvee

Helaas gaat niet alles vanzelf. De tafels moeten worden gedekt en afgeruimd en de slaapzalen moet geveegd worden. Ook willen we het kampterrein netjes houden. Op het kamp doen we deze taken om de beurt. Iedere dag heeft je groepje een taak, wat meestal heel snel klaar is als je het met z’n allen doet! Soms heb je een dagje vrij! Het corveerooster hangt in de eetzaal.

De rest van de ochtend

Als het corvee gedaan is staat de bolderkar klaar met limonade, snoep en spelmateriaal. Alle kinderen en leiding gaan het bos in. Daar wordt een spel gespeeld. Soms blijven we op het kampterrein en doen we daar een spel.

Lunch

Tussen de middag eten we meestal op de boerderij een lekkere boterham. Vaak krijgen we iets extra’s om op krachten te komen. Dit is bijvoorbeeld een worstje, krentenbol of misschien wel een keer pannenkoeken! Ook nu gaan we weer afwassen en corvee doen.

De rest van de middag

Vaak spelen we ’s middags een bosspel en soms blijven we spelen op het kampterrein. Op het kampterrein ligt er allerlei spelmateriaal zoals: ballen, badmintonrackets, er is een tafeltennistafel en een schommel. Ook aan tekenmateriaal, stripboeken en spelletjes ontbreekt niets. Er is ruimschoots genoeg en voor iedereen wel wat leuks. Misschien wil de leiding wel gezellig een spelletje doen of een potje voetballen… Als het mooi weer is, trekken we onze zwembroeken en bikini’s aan en gaan we naar het Henschotermeer. Er worden lekkere dingen meegenomen en we gaan lekker spelen in en om het water.

Diner

Om een uur of 6 wordt er warm gegeten in de eetzaal. Het is tijd voor een stevige maaltijd! Onze spannende avonturen kosten natuurlijk veel energie. De gillende keukenmeiden hebben hun best weer gedaan en hebben daarom de regel: “Eten wat de pot schaft”. Deze regel geldt zeker, maar we zijn hierin niet streng. Als je iets echt niet lust, mag je ook een boterham eten. Na het eten begint weer het ritueel met afwassen en corvee.

Afwassen

Na de maaltijden is het tijd voor de afwas. De kinderen mogen om de beurt hun bord, bestek en beker naar de afwasmachine brengen. En op kamp is de afwasmachine de leiding! De kinderen hoeven het alleen maar aan te geven en het schoon en droog weer op te halen. Makkelijker kan het niet! De afwas gaat onder begeleiding van het zingen van liedjes uit de liedbundel. Kinderen die we niet schoon genoeg vinden, wassen we gewoon even mee. Ook sommige leiding moet wel eens in de afwasbak!

En verder?

  • Op het kamp is iedereen in groepjes verdeeld en heeft ieder groepje 1 of 2 groepsleid(st)ers. Bij hem of haar meld je je als de bel gaat. We gaan dan naar het meer of het bos of er gaat iets anders gebeuren. Ook kun je naar die persoon toe als jij je niet helemaal lekker voelt of een probleem hebt. Natuurlijk kun je daarvoor ook bij alle andere leiding terecht!
  • Op zondag hebben we een zondagsviering.
  • Op dinsdagavond hebben we, als het niet regent of niet te droog is, een kampvuur. Bij het kampvuur is het tijd voor gezellige liedjes, lekkere hapjes en misschien wel een spannend verhaal! Deze avond is de feestelijke afsluiting van het kamp.